30 május 2009

Látnivalók Hadstentől egy kicsit távolabb

Távolabbi látnivalók:
Vonattal, vagy busszal megközelíthető városok


Randers hatodik legnagyobb város (Eger méretű), közel 60 ezer lakossal közvetlenül a Jütland félsziget orra fölött, a fjord partján található. A jó közlekedés (vízen és szárazföldön) tette lehetővé, hogy jelentős kereskedelmi központ lett a városból. Található egy nagy bevásárlóközpont is a város déli részén a Hadstenbe vezető út mentén. Jelentős látnivalók közé tartozik a városháza, előtte Niels Ebbesen szobrával, a XV. századi Szent Mortens templom, egy üzleti és kulturális központ, az Underværket, de a legjelentősebb a trópusi állatkert (Randers Tropical Zoo), amelyben Észak-Európa legnagyobb mesterséges esőerdője található több, mint 300 féle növény, közel 200 fajta állat található benne.

Viborg több, mint 35 ezer lakossal, a 16. legnagyobb város Dániában. Egyike a legrégebbi városoknak, már a VIII. században, mint viking települést említették. Legjelentősebb látnivaló a dóm, melyet a XII.században építettek. A városban található továbbá Dánia legöregebb oktatási intézete (Viborg Katedralskole), 2000-ben volt 900 éves. Továbbá nevezetes a város a női kézilabda csapatáról is, amely a 2009-es döntőben a Győrt megverve lett a kontinens legjobbja. Ide természetesen már vonattal érdemes utazni, közel 1 óra az út Hadstenből.

Skive kevesebb, mint 20 ezer lakossal a félszigetet átszelő egyik vasútvonal mentén Viborgtól 20 percre a Limfjord partján. Jelentősebb látnivalók a Spøttrup kastély a XIV. századból, illetve a Mønsted mészkő barlang, amely télen több, mint 10 ezer denevér lakhelye.

Struer közel 11 ezer lakossal, már a félsziget nyugati részén, vonattal további 25 percre Skivetől. Kikötőjéből gyönyörű panoráma tárul elénk, hiszen a város a Venø öböl partján fekszik. A város legismertebb terméke és cége, a világszerte ismert Bang & Olufsen, különleges formatervezésű, csúcstechnológiás elektronikai berendezéseinek ez az otthona.

Djursland (a félsziget orra) tájain:
Keleti parti túrák helyszínei


Mols közkedvelt túrázó hely a dánok körében Hadstentől keletre, közel 45 km-re. A helyet busszal vagy autóval érdemes megközelíteni. Itt található Dánia egyik nemzeti parkja. Dán viszonylatban ez a terület erősen dombos, a legmagasabb pontja az Agri Bavnehøj, 137 méter.

Ebeltoft amely Mols legnépesebb városa kevesebb, mint 6 ezer lakossal, 50 km-re Hadstentől. Látnivalói közé tartozik a világ üveg múzeumainak egyike közvetlen a kikötő szomszédságában, itt található a világ leghosszabb fa hadihajója a Jylland fregatt, illetve a European Film College, ahol évről-évre több, mint 100 diák tanulja a filmkészítés minden csínját-bínját...

Djurs Sommerland, egy népszerű szabadidő park, amely 40-45 km-re található Hadstentől. Mintha a Vidámparkot keresztezték volna az Aquarénaval és mindezt egy kicsit még fel is nagyították volna. A világ 5. legjobb hullámvasútjával...

Nincsenek megjegyzések:

Free counter and web stats