23 március 2009

Nagyobb városok Jyllandon

Aarhus
Dánia második legnépesebb városa, Közép-Jylland régió székhelye, közel 240 000 lakossal.
Egyetem város, ahol az országban egyedül található magyar tanszék. Ipara jelentős, bár főként a kikötőre épül, mely az országban a legjelentősebb.
Fontos közlekedési csomópont, 100 km-es körzeten belül 2 reptér is található, az aarhusi (40 km-re) és a billundi (95 km-re), utóbbi Jylland legforgalmasabb reptere. Vasúti kapcsolattal az ország minden részéből elérhető.
Jelentősebb látnivalók közé tartozik, az århusi székesegyház, melyet a 13. században kezdtek el építeni, továbbá a királyi család nyári szállása, a Marselisborg kastély, illetve a Den Gamle By, amely a helyi "Skanzen", ahol az ország több részéből származó épületek találhatók.

Aalborg
Az ország negyedik legnépesebb városa, Észak-Jylland régió székhelye, több, mint 100 000 lakossal.
Jelentős ipari város, saját reptérrel és itt található Skandinávia legnagyobb égetett szesz előállítója, mely a világ legjelentősebb akvavit gyártója is.
Fontosabb látnivalók közé tartozik, az Aalborghus kastély a 16. századból, az Aalborgtårnet kilátó, illetve a kocsmáiról és éttermeiről nevezetes Jomfru Ane Gade sétálóutca.

Esbjerg
Az ország ötödik legnépesebb városa, 70 000-nél több lakossal, Jylland nyugati partján.
Dánia legnagyobb északi-tengeri kikötője található itt, amely köré a város épült.
1997-ben és 2006-ban Dániában az év városának választották. A várostól 15 km-re található a tengerben a Horns Rev szélerőmű park, ahonnan a 80 szélerőmű segítségével látnak el 150 000 háztartást.
Látnivalói közé tartozik, az "Emberek a tengernél" szoborcsoport, mely 4 darab, 9 méter magas embert formáz. Található itt továbbá Halászati és Tengerészeti múzeum is.

Nincsenek megjegyzések:

Free counter and web stats