01 április 2009

Iskolai utazások I. Les Vans (őszi szemeszter)

Amikor idekerültünk a hadsteni népfőiskolára, tudtuk, hogy lesz egy egyhetes külföldi út a szemeszter során. Az elején az még nem volt világos, hogy ezt nekünk kell-e fizetni, vagy ez is része az ösztöndíjunknak.

Szerencsére az EU-nak köszönhetően ezek az utak is ingyenesek, nekünk nemzetközi diákoknak. Azt nem kell mondanom, hogy a dánoknak ezért jelentős ezreket kell fizetniük dán koronában, bár azt hiszem ezt ők azért kevésbé érzik meg, mint amennyire nekünk lenne nehéz kifizetni.

Egyébként ezek az utak részei egy-egy népfőiskola életének, van amelyik Németországba, van amelyik Görögországba esetleg Portugáliába viszi a diákjait, de van olyan is amelyik Bolíviába kirándultatja a fiatalokat.


Az őszi szemeszter során mi hadsteniek Dél-Franciaországba egy outdoor túrára jutottunk. Ez már egy bejáratott helye az iskolának, Les Vans-ban van a szállás, Saint Etienne és Nîmes között majdnem félúton.

Nagyon szép hely, sokféle sportolási és kirándulási lehetőséggel. A program melyet szerveznek a vezető tanárok, tartalmaznak egy kajaktúrát, egy napos városnézést Nîmes-be, egyúttal megnézzük a Pont du Gard-ot is, emellett egy borkóstoló túra részeként eljutunk a Pont d’Arc-hoz, egy természetes "kőhídhoz" is.

A túra egy része választható, vagy az egyik vagy a másik programon lehet részt venni. Az alternatívák a következőek: egész napos túra Thines-be egy hegyi faluba az Ardèche hegységben, vagy canyoning túra egy közeli folyónál. A másik napi alternatívák, sziklamászás vagy barlang túra, esetleg rapelling túra a kajaktúra során megismert hegyek mentén. Egyik szebb és izgalmasabb mint a másik.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy maga az út nem rövid, amíg eljutunk busszal a célállomásra, az közel 23 óra!! és csak néhány rövidebb pihenőt tartalmaz, így eléggé gyötrelmes az egész, de a látvány és az élmény kárpótol mindenért...

Les Vans utcakép

Nincsenek megjegyzések:

Free counter and web stats