12 április 2009

Iskolai utazások II. Idre Fjäll (tavaszi szemeszter)

A közlekedés szempontjából jóval ideálisabb helyszín Idre Fjäll, mint Les Vans, de igazából felesleges is összehasonlítani a kettőt.

Az eddigi Trysilbe, Norvégiába szervezett utak helyett idén Svédországba vitte az iskola a diákokat. Szerencsére ezt egy közel sem olyan "gyötrelmes" utazással értük el, mint ősszel Franciaországot, itt "csak" 2,5 órát utaztunk Frederikshavnig, aztán kompoltunk több, mint 3-at, majd az út nagyobb része immáron Svédországban Göteborgtól közel 8 órán át tartott.

Itt még áprilisban is nagyon jó minőségű és tetemes mennyiségű hó található, pedig a síközpont nem is fekszik igazán magasan, hozzávetőleg a mi Kékesünknek megfelelő a magassága, bár igaz, hogy néhány szélességi fokkal északabbra. :)


Ha valaki még nem próbálta a síelést, akkor erre is kiválóan alkalmas a helyszín, hiszen a 41 sípályából 16 zöld, míg aki már kicsit is gyakorlottabb, annak a 10 kék, 5 piros és 10 fekete pálya kínálhat újdonságot.
A pályák nem hosszúak, a leghosszabb nincs egészen 3 km (Dalarnas Längsta), míg a legnagyobb lejtés alig több, mint 300 méter.
A hegynek mind a négy oldala síelhető, ráadásul a 30 lifttel (ülő, tárcsás, csákányos) minden pálya könnyedén megközelíthető.

Természetesen ha valaki a sífutást részesíti előnyben, akkor szintén megtalálhatja a neki megfelelő terepet, hiszen 65 km-nyi pálya áll rendelkezésre.

A síközpontban található szupermarket (ICA), sportbolt (Intersport), pizzéria, étterem és bár, illetve egy hotel.

Szerencsére ez az út is, ugyanúgy, mint az őszi, az "új" EU-s diákoknak az ösztöndíj részét képezi, tehát ingyenes.

Nincsenek megjegyzések:

Free counter and web stats