18 január 2009

Az első napok...

Az első nap, mikor elkezdődik az új szemeszter, az intro héten csak az a cél, hogy megismerkedjen mindenki az új hellyel, amely optimális esetben 4-5 hónapot jelent.

A legizgalmasabb része, mikor egy új közegbe kerül az ember, az ismerkedés, partyk és egyéb közös rendezvények során. Ki, honnan jött és miért, mi a célja ezzel az iskolai szemeszterrel.
Bár viszonyítási pontom nincs, hiszen erre a népfőiskolára jártam eddig is, de úgy gondolom, hogy más iskolában sem lehet másképpen, itt Dániában.
Az első pár nap még "tanítás" nélkül, de aktív közösségi élettel, számtalan programmal telik, ahol lehetőség van egy kicsit közeledni a más kultúrából, más értékeket hozó emberekhez. Érdekes, hogy ki hogyan éli meg ezt az új helyzetet, mert mégis más, mint egy kollégium. Itt az oktatás, az élet és minden más egy épületben, egy fedél alatt történik. Olyan mint egy nagy lakás, a diákok a tanárokkal pedig mint egy nagy család.

Ezeken a napokon, mindenki megismerkedik azokkal a tárgyakkal, órákkal, amelyekből kiválaszthatja, hogy ittléte alatt milyen izgalmas új, esetleg már tapasztalt régi dolgokkal tölti ki az idejét, szélesíti ismeretének körét. Ilyenkor egy-egy próbaórán kaphatunk ízelítőt a választható órákból. Közben természetesen társaságépítő összejövetelek, az első teljes hétvégén pedig egy nyitó party, ráadásul itt Hadstenben ilyenkor a diákok különböző csoportokba kerülnek, amelyben egy-egy produkcióval készülnek (legyen az egy zenés, táncos előadás, vagy akár egy színpadi történet), amelyet a party részeként az első közös ünnepi vacsora közben mutatnak be. Ezt követően egy fergeteges buli hajnalig, ahol már így az első közös hétvégén, közelebb kerülhetnek a diákok egymáshoz...

Nincsenek megjegyzések:

Free counter and web stats