18 január 2009

Bevezetés, mire kell figyelni, hogyan kell jelentkezni

Azzal, hogy visszatérhettem ide, szeretném folytatni a blogot, de amennyiben lehetséges interaktívabban. Ezért minden kedves érdeklődőt, és olvasót megkérnék már így előzetesen, hogy tegyék, tegyétek fel kérdései(te)ket, hogy a népfőiskolák tekintetében milyen információkat szeretnének, szeretnétek megtudni. Amennyire tudok, próbálok segíteni, hiszen innen elsőkézből, és már tapasztalattal rendelkezve úgy gondolom jóval könnyebb a népfőiskolai életről beszélni, mintha csak prospektusokat, vagy a Magyarországon készülő információs honlapokat böngészve próbáljuk a minket érdeklő információkat beszerezni.
Igyekszem minél gyorsabban válaszolni a kérdésekre, persze csak az iskolai "kötelezettségek" után. :)


Eltérő a dán és a nemzetközi ("új" EU tagállamokból érkező) diákok helyzete, mert amíg ők fizetnek azért, hogy részt vegyenek egy ilyen iskolában, addig a nemzetköziek (persze csak abban az iskolában, ahol erre lehetőség van) egy ösztöndíjjal akár a teljes időszakot "ingyenessé" tehetik, ehhez azért érdemes először tájékozódni a népfőiskolák oldalán http://www.hojskolerne.dk/the-danish-folk-high-school.

Ezen az oldalon fellelhető az összes dán népfőiskola, de Magyarországról leginkább az odderi Egmont Højskolent, a bjerringbroi Nørgaards Højskolet, esetleg a helsingøri Den Internationale Højskolet vagy itt Hadstenben a Hadsten Højskolet választják, amelyben már immáron a második szemeszteremet tölthetem.

Nagyon fontos, hogy a jelentkezéseket időben adjuk le, mert azokban az iskolákban ahol nemzetközieket is fogadnak, nagyon hamar megtelnek a helyek. Hadsten tényleg nagyon kedvelt a magyarok között, de ez főleg ebben az utóbbi két szemeszterben feltűnő, hiszen míg utóbb 6, addig már idén 7 diák érkezett kis hazánkból, melynek köszönhetően a diákok közel 10%-a magyar! :)

Ez egyrészről jó, hiszen azért magányosan, egyedül mégis nehezebb egy új közegbe beilleszkedni, de ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy itt a kommunikáció nyelve a dán, még akkor is egy nemzetközi társaság tagjaként vagyunk kint. El kell fogadni, hogy az instrukciókat és a feladatokat először dánul közlik, majd aztán mondják el angolul is, persze nem olyan részletességgel, de ha egy kicsit is figyelünk, akkor ezen a kis "problémán" túl lehet lendülni. Az természetes, hogy aki nem beszél úgy angolul, hogy legalább meg tudja értetni magát a társaival vagy a tanárokkal, akkor annak nagyon nehéz dolga van, bár ez úgyis kiderül mikor a jelentkezés leadása után az iskola egy interjú keretében felméri, hogy a jelentkező tud-e kommunikálni vagy sem angolul. Ez egyébként segít abban is, hogy a felesleges problémáktól és nehézségektől óvja meg a diákot, na meg természetesen az iskolát is. Nagyon fontos, hogy amikor már kézben van a visszaigazolás, hogy a következő szemeszterre felvételt nyertünk, el kell menni a dán nagykövetségre, hogy a tartózkodásit elkezdjék intézni, ugyanis ez a procedúra, nem hetekben, hanem inkább hónapokban mérhető.

Ezt követően jöhet a készülődés, majd az utazás. Azt nagyon fontos megemlíteni, hogy jelenleg a Malévon kívül nincs közvetlen járat Budapest és Koppenhága között, így vagy egy szomszédos ország repterére (Malmö, Oslo, Hamburg) próbálunk fapadossal érkezni, vagy pedig fizetjük a Malévet, amely segítségével közvetlenül Koppenhágába érkezhetünk, majd lehetőség adódik ebben az esetben esetleg SAS-el továbbrepülni Aalborgba, esetleg Aarhusba, ahonnan ez az iskola itt Hadstenben, már tényleg nincs messze. A másik alternatíva, amely lehetőséget adhat a közlekedésre, az a vonat, de tudni kell azt is, hogy nem olcsó, bár ez mindenre elmondható itt Dániában. :S

Ha már megvan az érkezésünk repülővel, akkor érdemes még Magyarországon megnézni a helyi vonattársaság oldalát, ahonnan tájékozódhatunk a vonatokról, árakról. Van egy nagyon jó lehetőség a vonatnál, mely hasonlít a repülők fapados járataihoz. Ha idejében (max. 2 hónapra előre) vásároljuk meg a jegyünket a http://www.dsb.dk/orange oldalon, akkor akár harmadáron!!! is utazhatunk. Például egy jegy Koppenhága és Aarhus között alapáron 345 dán korona, míg ha időben vásároljuk meg a jegyünket, akkor akár 99 dán koronáért is utazhatunk!!
1 dán korona most kb. 37-38 forint... Úgyhogy nem mindegy, főleg nem nekünk magyaroknak... Ez az oldal egyébként csak dánul érhető el, de egy kis szótárazással és némi logikával kibogozható, hogy mikor mit kell tennünk az oldalon. Az viszont fontos még, hogy ezt a jegyet, amelyet az Orange-on keresztül veszünk, ki kell nyomtatni, nem igazán környezetbarát megoldás, illetve nálunk kell lennie annak a bankkártyának, amellyel vásároltuk, mert ez a módja annak, hogy ezt használhassuk.
Ezután már csak meg kell érkezni és örülni annak, hogy itt lehetünk, hogy megadatott a lehetőség, hogy megismerhetjük belülről egy népfőiskola mindennapjait.

Legközelebb majd kitérek az első hét tapasztalataira is...

2 megjegyzés:

Niki írta...

Szia!
Nagyon örülök az összefoglalónak, engem minden részletkérdés érdekel a népfőiskolákkal kapcsolatban.

Írtad, hogy időben érdemes jelentkezni. Ez mit takar pontosan? Az augusztusban induló félévre elég most (január vége) jelentkezni, vagy már el vagyok késve vele?

Köszönöm a választ előre is!

(még az ünnepek előtt írtam egy e-mailt a megadott címedre, megkaptad?)

Balu írta...

Szia Niki!

Így van, időben le kell adni a jelentkezést.
Amennyiben a hadsteni suli mellett döntesz, gondolom ebben barátnőd benyomásai is segítségedre lesznek ;), akkor erről az oldalról tudsz tájékozódni http://www.hadstenhojskole.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=113&Itemid=105
Ide tavaly márciusban adtam le a jelentkezésemet, szóval van még némi időd a végső döntés meghozatalára.

Free counter and web stats