31 január 2009

Élet az iskolában I.

Mikor bekerültem frissen az iskola falai közé, csak annyit tudtam, hogy 2 fős szobákban leszünk elszállásolva, a napi rendszeres étkezésünkről gondoskodnak, nekünk igazából csak a szórakozásunkra kell csak költeni.

Aztán ez az egész mára már mintegy az életem részévé vált.
Az iskolában 4 különböző szárnyban vannak a szállások (Sønderhus, Vesterhus, Østerhus illetve Trelleborg), mivel most több a diák mint az előző szemeszterben, így a Trelleborg szobáiban is diákok laknak, kevesebb diák esetén ez és az Østerhus szokott vendégszállásként funkcionálni.
Annyit érdemes tudni, hogy természetesen lehet fogadni vendéget, egy éjszakára étkezéssel, 125-150 DKK-ért, ez függ, hogy a vendég esetleg a mi szobánkban alszik egy matracon, vagy külön szobában, a már említett helyeken.

Alaphelyzetben az elszállásolásoknál a dánok dánokkal kerülnek egy szobába, nemzetköziek pedig nemzetköziekkel. A dánoknál van választási lehetőség, hogy szeretnének-e külföldivel együtt lenni, mert ezt akkor figyelembe veszik még a szemeszter kezdetekor a szobabeosztásoknál. A fiúk fiúkkal, lányok lányokkal kerülnek egy szobába. :)
A Vesterhusban a szobák csak mosdóval vannak ellátva, fürdési lehetőség a folyosó végén található zuhanyzóban lehetséges. A Sønderhusban és a Trelleborgban a szobák saját fürdőszobával rendelkeznek, wc-vel és zuhanyzóval.
A szobák nagy részében van lehetőség WiFi használatára, de akinek nincs, az használhatja a számítógépterem gépeit is.

Egy másik nagyon fontos dolog a mindennapokban, az étkezés. Szerencsére hétköznap mindig ugyanakkor van a 3 fő étkezés. Reggelizni 7.15-7.45-ig, ebédelni 12.40-13.30-ig, míg vacsorázni 18.00-18.45-ig lehetséges. Ezenkívül, 10 óra után gyümölcsöt, vagy zöldséget lehet nassolni, míg a délutáni tanítási blokk ideje alatt uzsonnázási lehetőség van a konyha előterében.

Általában keddenként a vacsorát követően van egy Kaffeaften elnevezésű összejövetel, amelyen a konyhai munkában éppen segítő "ház" tanulói felelnek az esti programért, amelyek lehetnek táblás játékok az étkezőben, vagy sport a tornateremben, esetleg a műfüves pályán. A Kaffeafteneken süteményt, kávét, teát, üdítőt lehet fogyasztani, az alkohol ekkor sincs megengedve, mint ahogyan hétköznapokon általában sem, csak pénteken és szombaton, de ekkor is tiltott az égetett szeszes italok fogyasztása. A hévégéken, vagy legalábbis majdnem minden második hétvégén nyitva van az Einstein, ahol a bulik zajlanak, ez az alagsorban található, diákokból álló személyzet müködteti és felügyeli.

Nincsenek megjegyzések:

Free counter and web stats