13 február 2009

Az étkezésről

Dán koszt, érdekes ételek, biokaja...


Szerencsére odafigyelnek arra, hogy milyen étel kerüljön az étkezések során az asztalra. Nagyon fontos, hogy annak ellenére, hogy egy északi országról beszélünk, nem annyira erőteljes a halfogyasztás, mint például Norvégiában.


Szintén 3 főétkezés van Dániában, reggeli, ebéd és vacsora.


A reggelik során általában különböző felvágottakból, dzsemekből, zöldségekből, sajtokból illetve többfajta kenyérből (pl. rozs-rugbrød, fehér-franskbrød) lehet válogatni. Ezekhez általában különböző gyümölcssűrítményekből készült gyümölcsleveket, kávét, teát isznak. Jelentős a választék műzlikből, különböző cereáliákból.


Ebédre itt az iskolában a főfogás hús, ez lehet marha, pulyka, sertés és különféle halak, természetesen sütve, vagy húsgombóc formájában melyekhez különféle zöldségek, saláták, dresszingek és a krumpli különféle változatai párosulnak. Leveseket nagyon ritkán fogyasztanak. Néha desszertek, vagy gyümölcsök zárják az ebédet.
A "civil életben" Dániában az ebéd általában csak hideg étel, esetleg az amit otthonról hoznak magukkal.

A vacsorák során is ugyanúgy találhatunk az ételek között zöldségeket, salátákat, mint ebédkor, de ilyenkor azért a hideg ételek túlsúlyban vannak.

Napközben, 10 óra körül zöldség vagy gyümölcs, míg uzsonna időben általában péksütemény, sütemény fogyasztására van lehetőség az étkezde előterében.

Kaffeaften hetente egyszer van, ezen mindig süteményeket, péksüteményeket lehet fogyasztani, kávéval teával, gyümölcslével.

"Kávézás"-ról Dániában
Az étkezés kiegészítését jelentő kávézásnak különleges története és jelentősége van Dániában. Ekkor összegyűlnek és a kávét mazsolás süteménnyel, dán péksüteménnyel, piskótával, tortával vagy keksszel fogyasztják. Dánia Poroszországtól elszenvedett 1864-es veresége után az Észak-Schleswigben megtartott dán nemzetgyuléseken a délutáni és esti kávézásnak különös jelentősége volt, de a XX. századtól a kávé az országszerte megtartott politikai és nyilvános találkozók elengedhetetlen kellékévé vált. A délutáni kávézás még mindig szokás, bár egyszerűbb formában, de a nagyvárosokban a fiatalok már gyakran helyettesítik azt más étkezésekkel.
A dán kávé, de általánosságban elmondható ez bármelyik skandináv országban rendszeresen fogyasztott kávéra, az amerikai kávéiskolát követi. Nagyon gyenge filteres hosszú kávé, tejjel, tejhabbal növelik térfogatát 2-5 dl-re, így aztán "literszámra" tudják inni, anélkül, hogy igazán komoly hatása lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Free counter and web stats