31 augusztus 2008

hétvége - első rész


A péntek reggel érdekesen indult, mert nem az órarend szerinti Svend-féle Fun & Fitness, mozgásos óra volt, hanem egy Erik-féle "sétáljunk egyet a környéken", mely arról szólt, hogy miként maradhatunk egészségesek, ha legalább 10.000 lépést teszünk naponta. Ez mennyire egészséges, hány százalékkal csökkenti a különböző érrendszeri és szívbetegségek, na meg az elhízás kockázatát. Így aztán 1,5 órán át sétáltunk Hadstenben és a környékén. Aztán megint éneklés, majd az első igazi dán óra. Elkezdtünk ismerkedni a könyvekkel, meg a kiejtéssel is, az alapok alapja a "hogy hívnak", "honnan jöttél" stb. kérdések voltak. Érdekes hallgatni, hogy a nemzetközi osztály különböző országbeli tagjai hogyan próbálkoznak meg a kiejtéssel. Az már most látható, hogy a más betűkészlettel rendelkező embereknek (a lengyel illetve a bolgár és az orosz származású észt lánynak) mennyire más a kiejtése. Az órával kapcsolatban csak egyetlen bajom van, hogy elég rövidnek érzem ezt az idő mennyiséget, ennyi emberre, Steffen mondta is, hogy itt tényleg csak megismerkedni fogunk a dán nyelvvel. :( Na majd meglátjuk, én szeretnék többet is... Érdekes dolog egyébként idegen nyelvről tanulni egy másik idegen nyelvet. Várom már a következő órát megint!
Jött a "szokásos" ebéd, amelyről egyébként jut eszembe, nem is annyira szokásos... Volt már eddig is jónéhány olyan étel, mely enyhén szólva furcsának tűnt, bár ha nem látja az ember csak eszi, akkor nem is tűnik annak. Például azt hiszem nem kell említenem, mennyire fontos a dánoknak az egészséges étkezés, többféle rozs és teljeskiőrlésű kenyér, saláták és zöldségek széles spektruma vonul fel egy-egy étkezéskor. Így aztán néhány különlegesebb költemény is helyet kap, például a reszelt sárgarépa szőlővel, vagy egy különlegesebb fajta vegyes saláta (lollo rosso és ruccola spárgával, hagymával és... eperrel :O ), vagy paradicsom leves őszibarackkal, esetleg sárgabarackjam reszelt sárgarépával. :)
A "munkanap" levezetéseként következett a röplabda, így aztán most már szinte minden labdás csapatsportot kipróbáltam, talán csak a vízilabda maradt ki, de aztán mit lehet tudni, lehet, hogy az is sorra kerül még!
Vacsorát követően összeállítottuk a beosztást a hétvégi konyhai munkához, mert a szabad hétvége miatt a konyhán sem dolgoznak.
Pihenésképpen aztán még segítettem a rock együttesnek is, hogy egy kicsit gyakorolhassák az együtt zenélést, beálltam basszus gitározni... ÉN! :O Igen, én, bár nagy dolgokat nem valósítottam meg, csak az ütemet adtam az egyik zene szám alá, azt mondták egész jó volt. Ha ők mondják akkor biztos igazuk van. ;)
Estére aztán teljesen kiürült az épület, mert a dánok nagy része hazament a hétvégére, így csak néhány dán plusz a 10 nemzetközi maradt benn. Este aztán összeültünk beszélgetni pár üveg bor társaságában a bennmaradókkal, majd jól éreztük magunkat.
A szombati reggelit követően bementünk Aarhusba, mert most van a fesztiválhét (festuge), koncertekkel, bulikkal, nagy nyíltszíni, kikötői sörőzőkkel. Bóklásztunk a városban, majd beültünk az egyik ilyen "ivóhelyre" és a tengertől 20 méterre, jó hangulatban, sör (2 literes műanyag korsók) mellett beszélgettünk az élet nagy dolgairól! :) Este aztán a dánok elmentek vacsorázni, míg a nemzetközi csoport meg útra kelt, hogy belevesse magát az aarhusi éjszakába...

Nincsenek megjegyzések:

Free counter and web stats