23 október 2008

A csütörtök mely kedd is volt egy kissé...

Konyhában most voltam az első periódusban utoljára felelős, mivel holnap meglepetés helyre megyünk, ezért korán indulunk, így nem lesz reggeli, csak ott.
Csapatépítettünk, illetve megbeszéltük, hogy ki, hogyan érezte magát ebben a témában.
Dán órán Steffen bejelentette, hogy a második periódusban nem kötelező járni az órákra, remélem ezt ki fogják használni azok, akiket nem érdekel a dán nyelv és hagynak minket, hogy ebben a két hónapban amit lehet, el tudjunk sajátítani.
Ebéd után a tanulás és film készítése vette át a helyet, majd a vacsorát követően a keddről elhalasztott kaffeaftent tartottuk meg, melyen a dánokkal egy kötetlen, kérdezz-felelek típusú beszélgetést tartottunk, mert Franciaország óta (ahol azért esténként egész jókat beszélgettünk, egyikükkel-másikukkal), megint különvált a nemzetköziek és a dánok csoportja(i).
Jó volt, a második periódus végén valószínűleg ismét megcsináljuk.

4 megjegyzés:

Gab írta...

Érdekes lehet ez a Dán nyelv. Amit írsz a kötelező nyelvórákról azt én is megfigyeltem már, sokan az egyetemen csak azért járnak be nyelvórára mert van 4 ingyenes félévük, de sokszor hátráltatnak engem (meg a többieket) kik tényleg tanulni szeretnének!

Balu írta...

Érdekes bizony, a kiejtés a legnehezebb. A nyelvtana relatíve egyszerű, nincsen annyi igeidő, mint az angolban, vagy akár a portugálban. De ha van egy olyan mondat pl. amely angolul úgy hangzik, hogy I need help, az dánul írva Jeg har brug for hjælp, kiejtve pedig egy ehhez hasonlót ejtesz, mint Jáj há bú fo jelp. Torokból beszélnek sok esetben.

Gab írta...

Gondolom az általad leírt "for" az meg eggyezik az angol for szó értelmével, ráadásul a hjaelp ről is a help szó jut a fülembe...Sok az ilyen hasonlóság?

Balu írta...

Van egy pár, meg olyan is a for-on kívül is, amit pont úgy írnak ahogyan az angolok, csak a kiejtés más...

Free counter and web stats