18 november 2008

Visszatérés a rendes kerékvágásba

Úgy néz ki, hogy tényleg sikerült kialudnom magam, hiszen ezen a reggelen is sikerült lejutnom időben reggelizni, pedig este 2-ig csináltam az előadásomat a dán munkaerőpiaci modellről, melyet flexicurity-nek neveznek. Flexibilitás és biztonság. Érdekes rendszer, melynek segítségével elérték, hogy a munkanélküliségi ráta 3% alatt legyen! Ha valaki elveszíti a munkáját, de előtte dolgozott 1 évet, akkor jogosult a fizetésének 90%-ára, maximum havi 15.000 dán koronára, de ennek folyosításától kezdve el kell kezdenie munkát keresni. Ha sikerül, akkor visszatér a munkaerőpiacra, ha nem, akkor átképzik és a munkaerőpiacon hiányszakmában alkalmazzák. Nem ártana máshol is használni ezt a modellt...
Szóval ebből írtam egy kis összefoglalást, de végül nem is került rá sor, mert a dán adórendszerrel kapcsolatosan beszélgettük el az időt, és megállapítottuk, hogy hiába adóznak sokat, mégis sok pénzük marad utána is.
Ebéd után elmaradt a kóruséneklés, mert Steffen kisfia megbetegedett, így ő vigyázott rá.
Táncon aztán egy teljesen új dolgot vettünk, bár szerintem ezt inkább csak szórakozásnak szánta Rikke, egy Stomp-szerű bármivel hangadós, táncolós, formációs táncot vettünk és bár ugyan sokan nem voltunk, azért jól éreztük magunkat.
Este segítettem Zsuzsinak megcsinálni a blogját, az elérhetőségét már meg lehet tekinteni a blogok között itt az oldalamon is... :)
Próbálunk intézkedni a novelláinak fordítása ügyében, vannak lehetőségek, remélem hamarosan meg lesz a fordító is, akivel aztán esetleg a könyvet is fordíttathatja. Lefekvés előtt még dánoztam, igyekszem a szavakat is felvinni a könyvből, mert Lars megígérte, hogy segít a kiejtésekkel, rámondja diktafonra, majd így már könnyebb lehet a tanulása ezeknek a szavaknak is...

Nincsenek megjegyzések:

Free counter and web stats